کارگاه مجازی نوآوری های نوین جهانی در صنعت خرما در دانشگاه جامع علمی کاربردی استان سیستان و بلوچستان برگزار شد

۱۰ دی ۱۳۹۹ | ۱۵:۰۵ کد : ۵۳۰۷۵ اخبار
تعداد بازدید:۷۷۵
کارگاه مجازی نوآوری های نوین جهانی در صنعت خرما در دانشگاه جامع علمی کاربردی استان سیستان و بلوچستان برگزار شد

به گزارش روابط عمومی دانشگاه جامع علمی کاربردی استان سیستان و بلوچستان، چهارشنبه مورخ 10/10/99 به همت دانشگاه جامع علمی کاربردی استان سیستان و بلوچستان، دفتر نوآوری، فناوری و تجاری سازی دانشگاه و شرکت شهرک های صنعتی استان سیستان و بلوچستان " کارگاه نوآوری های جهانی در صنعت خرما " توسط دکتر حبیب اله سالارزهی ریاست دانشگاه جامع علمی کاربردی استان و عضو هیئت علمی دانشگاه مادر استان به صورت مجازی در سالن جلسات واحد استانی برگزار شد.

دکتر سالارزهی در ابتدای این کارگاه ضمن خیر مقدم به حاضرین از دفتر نوآوری و تجاری سازی دانشگاه و شرکت شهرک های صنعتی استان بابت همراهی این کارگاه تشکر کردند وی ابراز علاقه ویژه به این میوه نمودند و علاوه بر نقش تغذیه ای این محصول آن را به عنوان یک محصول عمده صادرات نام بردند و در ادامه به توصیف کلی این محصول و فرآوری های آن پرداختند.

ریاست دانشگاه جامع علمی کاربردی استان سیستان و بلوچستان اظهار داشت، سهم کشورهای جهان از خرما 5/8 میلیون تن می باشد که ایران با داشتن 240هزار هکتار سطح زیر کشت خرما و تولید سالانه یک میلیون تن به عنوان دومین تولید کننده خرما پس از کشور مصر در جهان شناخته می شود.

دکتر سالارزهی متوسط مصرف سرانه خرما در جهان با توجه به ارزش تجاری و صنعتی آن را حدود یک کیلوگرم و کشور عربستان را بزرگترین مصرف کننده خرما در جهان به لحاظ مصرف سرانه عنوان کرد. و بازارهای هدف مصرف خرمای ایران را 52 کشور در جهان از جمله هلند، سوئد، روسیه، ترکیه، قطر، افغانستان، کانادا، استرالیا، آلمان، عراق، هند و...که خرما به آنجا صادر شده است نام بردند.

وی اطلس صادر کنندگان جهانی خرما که 50 درصد بازارهای جهانی را دارند به ترتیب کشورهایی مثل تونس، عربستان، پاکستان، ایران و سهم ایران از بازار جهانی خرما را 124 میلیون دلار از 18.2 میلیارد دلار عنوان نمودند.

دکتر سالارزهی تاکید کرد: صنعت خرما نیاز به نوآوری و خلاقیت بیشتر دارد و برای پوشش نیازهای مشتریان باید برنامه ریزی و تلاش های بیشتری در این زمینه صورت گیرد. و زیست بوم نوآوری و کارآفرینی صنعت خرما را باید بررسی کنیم که متوجه ضعف ها و قوت ها کشور در این شبکه شویم.

وی از مجموع رشته های دانشگاهی که به خرما ارتباط دارند، مهندسی کشاورزی، مهندسی نساجی،صنایع غذایی، مهندسی انرژی، هنرهای دستی، گرافیک، معماری و ... نام برد.

دکتر سالارزهی یکی از نوآوری ها در صنعت خرما را کشت بافت ها (تکنیکی برای تولید و تکثیر گیاه کامل از بخش هایی مانند سلول یا بافت گیاه استفاده می شود)، سیستم های انرژی خورشیدی برای چاه های کشاورزی نخلستان های خرما، صنایع بسته بندی این محصول، ماشین آلات جدید برداشت خرما و... بیان نمودند. و چالش های این محصول را چالش آفات و حشرات مخل رشد و برداشت آن به صورت سنتی بیان داشتند که با راه حل های نو آورانه و فناوری های نوین امروزی از این چالش ها کاسته شده است.

ریاست دانشگاه جامع علمی کاربردی استان سیستان و بلوچستان از کشور مراکش به عنوان یک نوآور در صنعت خرما یاد کردند و 5/4 درصد تولید خرما در جهان که برداشت بیش از 128 هزار تن خرما در سال 2018 در این کشور ثبت شده است. و یکی از پروژه های نوآورانه این کشور تحت عنوان برنامه سبز کاشت سه میلیون درخت خرما تا سال 2020 است.

دکتر سالارزهی در خصوص برگزاری جشنواره های بین المللی در کشورهای مختلف و سطوح جایزه نوآوری خرما در جشنواره بین المللی ابوظبی را 1- جایزه گروه اول: شامل نوآوری متمایز و برجسته و فناوری های مدرن و ممتازکه برندگان این دسته جایزه ای معادل یک میلیون درهم امارات دریافت خواهند کرد 2- جایزه گروه دوم : شامل طرح های نوآورانه در حوزه پروژه های توسعه سطح زیر کشت محصولات نخل خرما که برندگان این دسته جایزه ای معادل یک میلیون درهم امارات دریافت خواهند کرد 3- گروه سوم: بهره برداران و تولید ککندگان خرما که برداشت قابل توجهی داشتند معادل 750 درهم 4-گروه چهارم:نوآوری های متمایز و پیشرو در خدمات رسانی به بخش کشاورزی معادل 750 درهم 5-گروه پنجم تجلیل از افراد و صاحب نظران علمی و بخش صنعت و سازمانهای مردم نهادو مدیرانی که با روش های نو آورانه به ارتقای صنعت خرما کمک نموده اند. معادل 750 درهم دریافت خواهند کرد نیز توضیحاتی ایراد داشتند.

و در پایان مباحث از راه اندازی مرکز نوآوری خرما در شهرستان سوران خبر دادند.